Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně poskytla nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením v době koronaviru kolem 450 studentů. Studenti v zařízeních mohou pokračovat dobrovolně nebo na dohodu. Například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je 40 mediků, v Nemocnici Znojmo 18.

O skončení povinnosti k 11. květnu rozhodla vláda. „Studenti mohou v nemocnicích pracovat i nadále. Vyzýváme je ale k tomu, aby se dohodli na placené formě spolupráce formou pracovních dohod. Je na jejich zvážení, zda budou chtít v nemocnici pokračovat jako dobrovolníci. Myslíme si, že si za svou práci plat zaslouží,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Lékařská fakulta poskytla zařízením asi 450 studentů. „Nešlo pouze o mediky, tedy studenty studijního programu všeobecného lékařství, ale i studenty nelékařských oborů. Výuka probíhala distanční formou bez ohledu na pracovní povinnost, která brzy skončí. Studenti museli zvládnout distanční formu i práci nebo dobrovolnickou činnost,“ uvedla Fojtová.

Asi 40 dobrovolníků působí ve svatoanenské nemocnici. „Šesťáci už většinou ukončují práci, protože před sebou mají státnice. Po státnicích nastupují jako lékaři. U nás například jeden na ARO a druhý na urologii,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle ní zatím nemocnice neeviduje žádné žádosti o pracovní dohody. „Máme jako dobrovolníky také studenty nižších ročníků nejen lékařské fakulty, ale také pedagogické, filozofické a podobně, kteří pomáhají na triáži, s hlídáním dětí, při rozvozu různých věcí,“ řekla Lipovská. Podle ní u těchto studentů činnost není časově omezená. „Jak postupně ubývají opatření, snižuje se potřeba práce těchto dobrovolníků. Předpokládáme, že do měsíce skončí také,“ dodala Lipovská.

Ve znojemské nemocnici bylo 18 mediků z různých fakult v ČR a dvě studentky farmacie v lékárně. „Většina studentů je ze Znojemska, proto při výzvě fakult volili naši nemocnici. Pomáhá nám také deset studentů třetího ročníku Vyšší odborné zdravotnické školy ve Znojmě,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Někteří ze studentů VOŠ po absolvování školy nastoupí do nemocnice jako stálí zaměstnanci. O případných dohodách s mediky zatím Veselá nemá informace.

Medici působí i ve Fakultní nemocnici Brno. Podle jejího mluvčího Pavla Žáry budou působit stále v odběrových stanech a také u vstupu do nemocnice. Bez pomoci mediků se po celou dobu obešla kyjovská nemocnice, uvedl její mluvčí Filip Zdražil.