Budova patologicko-anatomického oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje je po kompletní rekonstrukci. V pondělí 2. května 2022 se oddělení po obnově interiéru slavnostně otevřelo za účasti statutárního náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka.

Budova patologicko-anatomického oddělení se modernizace dočkala zhruba po čtyřiceti letech provozu. „Jsem velice rád, že se nám postupně daří rekonstruovat prostory provozů benešovské nemocnice. Byť se to na první pohled nemusí zdát, patologicko- anatomické oddělení je nepostradatelnou a nedílnou součástí této nemocnice. Mimo jiné zajišťuje veškerá bioptická, cytologická a nekroptická vyšetření nejen pro všechna její oddělení, ale i pro některé ambulantní lékaře ze spádové oblasti. Jedná se tak o další krok, který přispěje k celkové modernizaci nemocnice,“ uvedl za Středočeský kraj statutární náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Díky modernizaci se vytvoří také lepší podmínky pro samotné zaměstnance nemocnice. „Personál, který roky odváděl skvělou práci v nelibých podmínkách, si musí dnešní den s radostí vychutnat. To, co se za velmi krátkou dobu podařilo udělat z původní ruiny, která již nesplňovala mnoho parametrů, je výsledkem spolupráce nadšeného personálu patologie a profesionality a preciznosti všech ostatních, kteří tuto stavbu realizovali. Všem za to patří velké díky,“ uvedl předseda představenstva MUDr. Roman Mrva s tím, že patologicko-anatomické pracoviště je nepochybně stejně důležité, jako kterékoli jiné nemocniční oddělení.

„Pacienti sem sice osobně nedocházejí, ale jejich biologické vzorky ano. A právě precizní zpracování a finální makro i mikroskopické odečtení toho, zda je onen vzorek lidské tkáně zdravý, či je nějak alterován, rozhoduje o dalším způsobu léčby a díky včasnosti nezřídka i o jejím úspěchu,“ upozornil předseda představenstva MUDr. Roman Mrva.

Opravit se muselo vše od rozvodů vody, elektřiny po nové podlahy a nábytek. Obnovou prošla laboratorní část, a především novou vzduchotechniku mají nyní nejen prostory pitevny ale celá budova. „Pavilon patologie byl vybydlený a zároveň už nesplňoval ani platnou legislativu, například došlo k malé vnitřní úpravě dispozic v přízemí, kde vznikla místnost, v níž se mohou pozůstalí rozloučit se zemřelými. Pietní místnost je v dnešní době již standardem,“ doplnil technický ředitel PhDr. Jan Kolbaba.

S pracemi se začalo koncem loňského roku, po celou dobu fungovaly laboratoře tohoto oddělení v provizorních prostorách. „Jsme velmi rádi, že k rekonstrukci došlo. Nyní máme daleko lepší pracovní podmínky, ať už se jedná o sociální zázemí či laboratoře a pitevnu. Také díky nové vzduchotechnice pracujeme v bezpečnějším prostředí, jelikož používáme chemické látky,“ podotkla primářka patologicko-anatomického oddělení MUDr. Barbora Prchlíková.

Rekonstrukce interiéru začala 29. 11. 2021, náklady byly 35 milionů korun, které nemocnice hradila z vlastních zdrojů.

Přístrojově je oddělení velmi dobře vybaveno, před dvěma lety totiž došlo k obnově přístrojů, z nichž některým bylo již více než dvacet let. K zateplení budovy, opravě střechy, výměně oken a nové fasádě se přistoupilo již koncem roku 2020.