Zástupce projektu „Běhej lesy“ a generální ředitel Generali Investments dnes 14. května 2020 přijeli osobně předat šek na 135 tisíc korun Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Částka se vybrala mezi příznivci běhání během měsíce dubna a nemocnice ji použije na nákup přenosného plicního ventilátoru.

Projekt „Rozdýchej to z plných plic na podporu nemocnic“ s projektem „Běhej lesy“ byla charitativní výzva, do které se zapojilo kolem 1300 sportovců. Ti přispívali svým pohybem a virtuálním startovným, které si nakupovali pro čtyři konkrétní nemocnice. „Vzhledem k tomu, že v době začátku pandemie jsme nemohli pořádat žádné závody tak, jak jsme byli zvyklí, přemýšleli jsme, jakým způsobem bychom mohli přiložit ruku k dílu, a napadlo nás pomoci tímto individuálním pohybem čtyřem nemocnicím. A proč jsme si vybrali benešovskou nemocnici? Ve Středočeském kraji máme jeden ze závodů „Běhej lesy Karlštejn“ a my jsme se rozhodli pomoci tam, kde se naše závody konají,“ vysvětlil Jan Hejna, vedoucí projektu „Běhej lesy“ s tím, že celkově se podařilo vybrat přes půl milionu korun. Podporu získali také díky svému partnerovi Generali Investments, který částku ještě zdvojnásobil.

„Jsme dlouhodobým partnerem a sponzorem této bohulibé činnosti „Běhej lesy“, která spojuje sportovní, společenský a charitativní rozměr, což je naše krédo a filozofie. Částku jsme se rozhodli zdvojnásobit z toho důvodu, že jsme chtěli vyjádřit poděkování, úctu a ocenění lékařům, zdravotnickému personálu a sestřičkám. Děkuji tedy jednak kolegům z „Běhej lesy“, že jsme dokázali přispět finanční podporou, která pro nemocnice není zanedbatelná, a pak především zdravotníkům, kteří se starají o naše zdraví, a to nejen v době pandemie,“ uvedl generální ředitel Generali Investments Josef Beneš.

Benešovská nemocnice použije peníze na nákup plicního ventilátoru, který je mobilní a může se využít nejen v době koronaviru, a je určen pro všechny věkové kategorie. „Chtěl bych poděkovat za ten úžasný nápad, děkuji organizátorům a Generali Investments a za částku, která nás velmi mile překvapila. Líbila se nám myšlenka akce, že běžci potřebují při sportování hodně kyslíku a stejně tak i pacienti, kterým selhávají plíce. Už od počátku jsme věděli, že částku investujeme na nákup přenosného plicního ventilátoru, který využijeme pro pacienty, kteří nejsou schopni bez tohoto přístroje sami dlouhodobě dýchat. Ještě jednou moc děkujeme,“ řekl MUDr. Roman Mrva, předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie a.s., nemocnice Středočeského kraje.

Tato sbírka byla již druhá. Celkem 186 tisíc korun vynesla první „Sbírka na plicní ventilátor pro benešovskou nemocnici“. Nyní oslovili nemocnici s nabídkou pomoci i benešovští běžci, kteří započali malý projekt „Konopišťská běžecká liga“ a výtěžek také věnují Nemocnici Rudolfa a Stefanie na plicní ventilátor, popřípadě na jiné potřebné vybavení.