Letos uplynulo již 125 let, kdy vznikla Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Přesně 1. dubna 1898 byla slavnostně vysvěcena a otevřena. Poté 25. května schválil Císař František Josef I. osnovu zákona přijatou sněmem Království Českého, kterým se prohlašuje okresní nemocnice arcivévodských manželů Rudolfa a Stefanie za všeobecnou veřejnou nemocnici.

Toto výročí se rozhodla nemocnice oslavit festivalem jak pro své zaměstnance, tak pro veřejnost. Open door hospital & Ferdinand fest se uskuteční 16. září 2023 v areálu Pivovaru Ferdinand Benešov. Festival má již sedmiletou tradici, ovšem nyní přichází po tříleté pauze a stejně jako v minulém ročníku je partnerem Pivovar Ferdinand.

Vstupné je tradičně zdarma, ale festival je benefiční, a tak každý účastník může přispět dobrovolným příspěvkem, tedy zakoupením originálního festivalového odznáčku v minimální hodnotě 50 korun. Výtěžek půjde tentokrát na oddělení dlouhodobé ošetřovatelské péče na nákup arteterapeutických pomůcek.

Arteterapie je pro pacienty velice důležitá. Vede je k podnícení tvořivosti, cílem může být například udržování schopností, rozvoj dovedností, cvičení jemné motoriky, nácvik sebeobsluhy, ale i procvičování paměti či orientace v čase a prostoru. Senioři si díky tomuto umění nejen cvičí své schopnosti, ale snaží se vytvořit výrobky, které jsou užitečné. Mohou si je odnést domů nebo jimi obdarovat své blízké.

Festival začíná v 16 hodin a nabídne šest hodin kvalitní muziky. Snahou bylo přizvat kapely, které souvisí s regionem nebo mají nějaký vztah k nemocnici. Zároveň i jejich členové přispěli tomuto benefičnímu festivalu tím, že vystoupí za minimální honorář, a za to jim děkujeme.

Jako první se na pódiu objeví Pohoda team, kapela z okolí Votic, která vystupuje dlouhá léta na Benešovsku. Její frontman Miroslav Tlamicha patří mezi zaměstnance benešovské nemocnice.

Druhá vystoupí Majda Čejková a Čejka band, známá pop-rocková hudební skupina z Benešova, kterou založil Petr Čejka a která patří mezi nejznámější středočeské kapely. V současné době je kapelníkem Marie Majda Čejková a pokračuje dál se začínajícím zpěvákem Matějem Petrem Čejkou. Čejka band účinkuje na hudebních festivalech a nejrůznějších slavnostech nejen na okrese. Mezi nejznámější songy patří Večerníček pro dospělé (Jednou je málo) a Abstinuju (Roxette), které se staly nejhranějšími písničkami na rádiu Blaník v rubrice písniček na přání. Do svého repertoáru v současnosti zařazují i písně skupiny HAT rock a ROTOR.

Kapela Blaženka z Prahy na nemocničním festivalu vystupuje pravidelně. Jedná se o rockové seskupení, které se již stalo žižkovskou legendou. Nové CD vydali roce 2021 a v současné době spolupracují s Příbramskou filharmonií a připravují další desku. Její zpěvák a jeden ze zakládajících členů Broňek Přibyla je zdravotník ve velké pražské nemocnici. Zároveň zazpívá i v další kapele V.I.T. Band. Tento pražský cover band hraje hity od Deep Purple, Black Sabbath, The Doors, Rolling Stones, Pink Floyd či Led Zeppelin.

Vyvrcholením akce bude vystoupení kapely Scorpions revival, což je jeden z nejlepších revivalů této legendy v Evropě. Mimořádný hudební projekt zabývající se slavnou německou kapelou Scorpions začne od 21 hodin. Kapelu tvoří ostřílení hudebníci, v jejím čele stojí frontman Martin Filák ze Vsetína, finalista jedné slovenské televizní soutěže a údajně jsou stejně dobří jako jejich německý originál.

Festival je realizován za laskavé pomoci a podpory Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, Pivovaru Ferdinand, BDS, LINET, QUO, PRO 21, PROMEDICA, MGC, LAKA CZ, Střední zdravotnická škola Benešov a Rádia Blaník.