Společnost Chronicare je sítí nestátních zdravotnických zařízení specializující se na následnou intenzivní péči a dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči. V Brně provozuje dvě zařízení, další pak v Ostravě a v Nymburce.

Následná intenzivní péče spadá do oboru intenzivní medicíny, nejde o dlouhodobou lůžkovou péči (dříve LDN) nebo rehabilitační péči.

Navazuje na péči resuscitačních oddělení a oddělení intenzivní péče všech oborů. Do Chronicare jsou přijímáni pacienti po onemocnění či úrazu, pacienti, jejichž stav je již stabilizovaný, nicméně nadále vyžaduje podporu základních životních funkcí, zejména umělou plicní ventilaci. Weaning je slovo, které ji provází. Klíčem úspěchu je, že své pacienty léčí, kvalitně ošetřuje a přitom má stále na paměti, že k tomu všemu potřebují pacienti slyšet milý lidský hlas, cítit lidský dotek a vnímat ryzí lidský zájem. Potřeba umělé plicní ventilace nemusí pro pacienty znamenat to, že zůstanou odkázaní jen na nemocniční prostředí.

Důsledná péče o dýchací cesty

Přístrojové vybavení lůžek následné intenzivní péče v zařízeních Chronicare splňuje nejvyšší normy v rámci poskytování zdravotní péče a je srovnatelné s vybavením pracovišť ARO. Pracoviště poskytují dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči pacientům, u kterých došlo po překonání akutní fáze onemocnění ke stabilizaci zdravotního stavu, a přesto i nadále vyžadují intenzivní ošetřování. To je v první řadě zaměřeno na důslednou péči o dýchací cesty. Intenzivní fyzioterapie je nedílnou součástí péče, významně přispívá ke zlepšení fyzického i psychického stavu a následné resocializaci pacienta.

Hlavním cílem je návrat pacienta domů.

„Chceme, aby se u nás pacienti i personál cítili příjemně. Náš nový kolega v týmu chce dělat svoji práci odpovědně, profesionálně a nikdy nezapomene, že pečuje o lidské bytosti, protože to je ten důvod, proč jsme se rozhodli pro práci ve zdravotnictví. Pokud vás naplňuje péče o nemocné, která má smysl, přijďte mezi nás.“ uvádí vrchní sestra Chronicare v Brně-Řečkovicích Mgr. Andrea Kopalová.

Jako společnost jsme si stanovili 5 základních hodnot a ty se společně snažíme naplňovat. Jejich pilířem je intenzivní péče. Ta je podstatou naší práce a znamená zajištění základních životních funkcí. O naše pacienty pečujeme s maximální starostlivostí, s pokorou k životní situaci, ve které se oni i jejich rodiny nachází, s respektem nejen k jejich potřebám, ale také k sobě navzájem. Jsme zařízení unikátní svými zkušenostmi, vybavením, prostředím i přístupem k pacientům. Jedinečnost ale spatřujeme i ve zdánlivých každodenních maličkostech, které pomáhají kvalitu naší péče posunout o krok dál.