Proton Therapy Center Czech s.r.o., Protonové centrum, je moderní klinické centrum, které pro léčbu pacientů s onkologickým onemocněním využívá vysoce přesnou, účinnou a šetrnou metodu protonovou radioterapii. Cílem moderní onkologické léčby je zajistit pacientům maximální šanci na vyléčení při minimalizaci vedlejších účinků spojených s léčbou. Tohoto cíle dnes v maximální míře dosahuje protonová léčba, která zvyšuje šanci onkologickým pacientům na zvládnutí nemoci a zachování kvality života v průběhu léčby i po jejím ukončení.

Klinický provoz zahájilo Protonové centrum v roce 2012, za tu dobu se zde léčilo více jak 8000 onkologických pacientů z 52 zemí světa. Protože pro stanovení správné léčby rakoviny je klíčová i přesná a včasná diagnostika onemocnění, je součástí Protonového centra také Centrum moderní diagnostiky.

Koho léčíme
Díky nejnovějším technologiím a zkušenostem s protonovou radioterapií dokážeme úspěšně léčit široké spektrum diagnóz. Jedná se o karcinom prostaty a prsu. Dále léčíme maligní lymfomy, nádory hlavy a krku, centrální nervové soustavy, vybrané nádory zažívacího traktu a plic. Našimi pacienty jsou také děti. Ačkoli jsme nestátní zdravotnické zařízení, máme dlouhodobě uzavřeny smlouvy se všemi českými zdravotními pojišťovnami.

Centrum moderní diagnostiky
Součástí Protonového centra je také Oddělení moderní diagnostiky. Od roku 2020 je Protonové centrum součástí Národního onkologického centra (NOC) spolu s Fakultní nemocnicí v Motole, Ústřední vojenskou nemocnicí a Nemocnicí Na Homolce. V rámci NOC, ale i v rámci dalších kooperujících pracovišť napříč ČR, probíhá velmi úzká spolupráce multidisciplinárních týmů v oblasti diagnostiky i léčby, a to v celém spektru léčených indikací protonovou terapii. Díky tomu je zajištěna vysoce specializovaná péče onkologickým pacientům z celé České republiky.

Pro kontinuální zvyšování kvality zobrazovacích metod a zajištění zástupnosti přístrojů mají lékaři Centra moderní diagnostiky k dispozici dva CT přístroje Siemens Somatom Confidence 64 a dva MR přístroje Siemens MAGNETOM Sola 1,5. Zcela novým nástrojem lékařů pro přesnou diagnostiku nádorových onemocnění se stal v loňském roce moderní digitální přístroj pro PET/CT vyšetření Siemens Biograph Vision 450, který byl v Protonovém centru instalován jako první svého druhu v České republice. Přístroj má unikátní rozlišovací schopnost a umožní tak zachytit případná nádorová ložiska i ve velmi raných stádiích. To pro pacienty znamená méně náročnou léčbu a vyšší šance na zvládnutí nemoci.

Podporujeme naše kolegy
Povědomí o protonové léčbě, stejně jako o kvalitě diagnostických vyšetření, se nám podařilo zvýšit především díky našim zaměstnancům. Jakkoliv jsou přístroje a technologie důležité, nemohou fungovat bez kvalifikovaných, empatických a nadšených lidí, kteří je obsluhují a kteří s pacienty pracují. Lidská stránka, otevřený a vstřícný přístup jsou v žebříčku hodnot Protonového centra hodně vysoko.

Zaměstnanci mají možnost být součástí týmu, který patří mezi lídry ve svém oboru, mají možnost pracovat s unikátní technologií a podílet se na světově ojedinělých projektech, které propojují diagnostiku onkologických pacientů a jejich léčbu. Vážíme si jejich práce a snažíme se pro ně vytvářet ty nejlepší možné podmínky.

Zaujalo vás, jak se staráme o naše pacienty a zaměstnance, a chtěli byste se dozvědět více? Pak nás můžete kontaktovat na e-mailu hr@ptc.cz nebo na tel. +420 222 998 926.

Informace o Protonovém centru a jednotlivých pracovištích spolu s fotografiemi naleznete na www.ptc.cz. Můžete se také podívat na naše sociální sítě: https://www.facebook.com/protonovecentrum