Nedonošenecká část perinatologického centra Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Most, o.z., převzala od Nadačního fondu La Vida Loca speciální kufříky v rámci projektu „Kufříky pro život“ určené pro novorozené děti, se kterými se život nemazlil.

„Projekt vznikl na podkladě toho, že až 500 dětí je každoročně odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici. Aby jednou netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly a zda je vůbec měl někdo rád, uchováváme vzpomínky na začátek jejich života v kufřících a pomáháme jim tak v období hledání vlastní identity,“ vysvětluje primářka Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Most MUDr. Marie Váchová.

Kufřík je určen pro novorozence, kteří rovnou z porodnice putují do pěstounské péče, do adopce nebo do kojeneckého ústavu. Jeho součástí je první hračka, fotoalbum s fotografiemi po porodu, oblečení, dudlíky a lahvička, někdy i otisky malých nožiček.

„Spolupráce s Nadací La Vida Loca funguje v Nemocnici Most od dubna 2019. Od té doby tu nadační fond rozdal celkem 27 kufříků. Projekt běží v rámci 60 porodnic v celé republice,“ dodává MUDr. Marie Váchová.