Neurologické oddělení Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov zajišťuje péči pro pacienty z plošně největší části Moravskoslezského kraje. V posledních dvaceti letech prošlo oddělení intenzivním rozvojem a některé jeho části dosahují republikového věhlasu.

Oddělení sídlí v moderním pavilonu. „V rámci stěhování byly na oddělení pro potřeby našich pacientů vybudovány nové ambulance, nové pokoje a nová jednotka intenzivní péče,“ řekl primář MUDr. Vladimír Šigut, který neurologii vede od roku 2000.
V současné době má oddělení 29 standardních lůžek, které se nachází v deseti moderně vybavených pokojích. Dalších 9 lůžek má neurologická jednotka intenzivní péče. „Naše jednotka intenzivní péče je vybavena nejmodernějším monitorovacím systémem, který umožňuje navíc i dlouhodobé snímání EEG. Jednotka je vybavena i přístrojem na umělou plicní ventilaci,“ upozornil primář Šigut.

Krnovská neurologie poskytuje péči například pacientům s cévními mozkovými příhodami, neuroinfekcemi, poruchami rovnováhy, onemocněními míchy, páteře, svalů, periferních nervů, roztroušenou sklerózou. „Léčíme také pacienty s nádorovými onemocněními mozku, Parkinsonovou chorobou, degenerativními neurologickými nemocemi i různými bolestivými stavy,“ konstatoval primář.

Pracoviště v Krnově se oproti běžným regionálním neurologiím věnuje také poruchám spánku ve spánkové laboratoři. „Máme spánkovou poradnu, kde řešíme mimo jiné také poruchy dýchání ve spánku, záchvatové události ve spánku. Toto pracoviště je propojeno s naší EEG laboratoří a vyšetřovnou, kde máme k dispozici celou řadu diagnostických metod, pomocí kterých dokážeme určit a léčit potíže konkrétních pacientů,“ informoval neurolog Vladimír Šigut. Krnovská neurologie je jedním z mála míst v kraji, kde se k léčbě řady neurologických chorob používá botulotoxin. „Botulotoxinové injekce mohou pomoci pacientům po mozkových příhodách či úrazech mozku od spastických stavů a dále u řady dalších neurologických poruch s abnormálními pohyby. Naše poradna pro léčbu botulotoxinem zahrnuje i akreditované regionální centrum pro léčbu takzvané spasticity,“ sdělil Vladimír Šigut.

Na neurologické jednotce intenzivní péče od roku 2010 funguje iktové centrum, které se soustředí na léčbu pacientů s cévními mozkovými příhodami. „První pacienty jsme pomocí trombolýzy (speciálního léku, který dokáže trombu v mozku rozpustit a následně dochází k výraznému zkrácení rekonvalescence pacienta) léčili již v roce 2006. Od roku 2010 patříme mezi 32 center v republice, kde se tento lék podává,“ podotkl primář Vladimír Šigut.

Práci krnovských odborníků opakovaně ocenila mezinárodní asociace ESO Angels, která sdružuje přes 1500 iktových center po celém světě. Ta krnovské pracoviště v posledních letech opakovaně zařadila mezi nejlepší na celém světě udělením platinového i diamantového statutu. „Komise ocenila to, že jsme zkrátili podání trombolýzy od přijetí a vyšetření pacienta pod 30 minut. Samozřejmě, že mezi další kritéria ocenění patří i včasná rehabilitace pacientů na oddělení a následná ambulantní péče,“ dodal primář oddělení Vladimír Šigut.

FOTO Neurologické oddělení SZZ Krnov 1, 2: Neurologie v SZZ Krnov je moderním pracovištěm nadregionálního významu.

Jiří Krušina
Tiskový mluvčí SZZ Krnov a SN v Opavě
724 014 860