Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně nakoupila postupně během letošního roku desítky nových nejmodernějších lůžek pro pacienty. Jedná se o 49 lůžek resuscitačních, 17 transportních a 255 kusů standardních pacientských lůžek za téměř 42 milionů korun. Lůžka byla pořízena v rámci dotací IROP (REACT-EU).

Všechna nová standardní lůžka jsou elektricky polohovatelná, s novými matracemi, a jsou daleko komfortnější pro pacienty i zdravotnický personál. „Pro nás je to nesrovnatelně vyšší komfort. Například zvedání hlavové a nožní části, což u starších lůžek musely dělat i dvě sestry, stejně jako přesouvání postele na jiné místo. Nyní vše zvládne pouze jeden zdravotník. U nás na oddělení máme nové postele s větší ložnou plochou a rozdělenými postranicemi, což je pohodlnější pro pacienta i pro personál kvůli polohování nebo rehabilitaci,“ uvedla Kateřina Paličková, vrchní sestra Plicního oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

Transportní lůžka používají zdravotníci na urgentním příjmu a vyzdvihují zejména mnohem lepší manipulaci při přesouvání pacienta. Resuscitační lůžka slouží pro akutní pacienty na oddělení anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a jednotkách intenzivní péče. I tam hraje roli komfort a snadnější manipulace – lůžka mají například boční náklony, zabudované váhy, elektrický pohon a další automatické režimy.

Stará nemocniční lůžka nakonec také nepřišla vniveč, putovala na Ukrajinu. „Přes spolek Cesty pomoci jsme nakonec mohli na Ukrajinu, konkrétně do nemocnice v Konstantinovce v Doněcké oblasti poslat téměř 200 starých mechanických lůžek a necelé dvě stovky starých matrací,“ shrnula Mgr. Jana Běláková, obchodní náměstkyně Krajské nemocnice T. Bati. Předseda spolku Cesty pomoci František Glac doplnil: „Vzhledem k situaci na Ukrajině se tam nyní mnohem více hodí mechanická nemocniční lůžka. Často tam nefunguje elektřina, takže je nutné spoustu věcí používat tzv. postaru.“