Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou dokonce Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Vloni bylo několik píseckých internistů oceněno na kongresu Budějovice kazuistické a na XXX. kongresu České internistické společnosti. Letos pojednou dva z nich na Mezinárodní kongres interní medicíny MIRCIM, organizovaný lékařskou fakultou kanadské univerzity McMaster a Polským institutem medicíny založené na důkazech. Akce se zúčastní špičkoví internisté z více než čtyřiceti zemí. Českou republiku bude na kongresu reprezentovat deset lékařů, které vybrala Česká internistická společnost. Dva z této desítky jsou z Nemocnice Písek.

„Velmi gratuluji lékařům i primáři píseckého interního oddělení. Jedná se o významný úspěch. Kvalitní lidé dělají kvalitní medicínu a jsem rád, že je v Písku máme. Díky tomu je péče v nemocnici na vysoké úrovni,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Mezinárodní kongres interní medicíny navštíví světově uznávaní odborníci. Přednášek se ujmou zadavatelé pokynů pro klinickou praxi i spoluautoři mezinárodních doporučení odborných společností. Písečtí internisté budou na třídenním kongresu prezentovat své případové studie ze své praxe. Ty vybrala Česká internistická společnost jako ty z nejlepších z celé republiky.

Jednu z těchto kazuistik připravila lékařka Radka Koubková. V práci s názvem “Kde se skrývá pneumokok?” popisuje náhodný záchyt zánětu srdeční chlopně u onkologicky nemocné pacientky. „Případ byl zajímavý pro svou neobvyklou příčinu. Zajímavá byla i diagnostika: pacientka byla náhodně vybrána v rámci každotýdenního sonografického vzdělávání lékařů,“ řekl primář Interního oddělení Nemocnice Písek Ladislav Gergely. „Kazuistika pojednává o náhodném záchytu pneumokokové endokarditidy u pacientky s oslabenou imunitou a úloze sonografie v klinické praxi,“ dodala lékařka Radka Koubková.

Interní oddělení Nemocnice Písek se dlouhodobě věnuje prezentaci i publikaci zajímavých případů. Děje se tak v rámci krajského medicínského fóra, mezi kolegy z dalších jihočeských nemocnic, i na celostátním kongresu České internistické společnosti. „Vždy se snažíme podělit o zkušenosti s případy, které jsou nejen zajímavé, ale i poučné pro ostatní kolegy z našeho oboru,“ sdělil primář Gergely.