Pro letošek má ministerstvo zdravotnictví ve svém rozpočtu k dispozici na podporu specializačního vzdělávání lékařů 576 milionů korun. Příští rok má být podle aktuálního vládního návrhu tato položka rozpočtu o 154 milionů korun vyšší.

Ministerstvo zdravotnictví má dostat k rozpočtu na rok 2020 proti původnímu návrhu ministerstva financí navíc 220 milionů korun. Vyplynulo to z jednání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a ministryně financí Aleny Schillerové. Z toho sto milionů korun bude určeno na dotace na rezidenční místa pro mladé lékaře v předatestační přípravě a na další podporu specializačního vzdělávání, na které původně mělo jít 630 milionů korun. Dalších sto milionů korun navíc půjde na transformaci psychiatrických nemocnic, která je součástí reformy psychiatrické péče. Dvacet milionů navíc je určené na dotace pro hospice a další organizace ve zdravotnictví.

Zatímco letos má ministerstvo zdravotnictví rozpočet, 8,2 desetiny miliardy korun, příští rok mělo dostat podle červnového návrhu 9,2 desetiny miliardy korun.

Z toho dvě miliardy půjdou na projekty spolufinancované Evropskou unií, miliardy na investice. Proti letošku plánuje ministerstvo zdravotnictví ušetřit asi deset procent nákladů na provoz. V letošním schváleném rozpočtu má ministerstvo zdravotnictví na vlastní činnost vyčleněno 540 milionů korun. V roce 2018 mělo na svůj chod ministerstva zdravotnictví vyčleněno 617 milionů korun, ale vyčerpalo 454 milionů.