Oborová zdravotní pojišťovna je už více než 30 let jistotou. Spolehlivým partnerem svých pojištěnců i poskytovatelů zdravotní péče, stabilním zaměstnavatelem a lídrem v digitalizaci a modernizaci ve své oboru. Pojištěncům OZP poskytuje několik unikátních služeb a s více než 750 tisíci klienty patří k největším zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám v České republice.

OZP je propagátorem zapojení moderních technologií, jako je telemedicína, nebo umělá inteligence, do každodenní péče o zdraví pojištěnců.

Jako první v ČR se v roce 2023 zapojila do pilotního projektu se zdravotnickou skupinou EUC na využití umělé inteligence při čtení mamografických snímků. Ve spolupráci s renomovaným Mezinárodním centrem pro telemedicínu (MDT) v Brně umožňuje pojištěncům OZP dlouhodobé telemetrické sledování EKG prostřednictvím chytrých hodinek. Dalším zajímavým příkladem je spolupráce Oborové zdravotní pojišťovny s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech na pilotním telemedicínském projektu poskytování domácí rehabilitace.

OZP je také první zdravotní pojišťovnou v České republice, která podmínila přidělování příspěvků na své benefitní programy tím, že pojištěnci dodržují termíny preventivních vyšetření u praktických lékařů, gynekologů nebo stomatologů.

Už před více než 10 lety OZP představila jako první klientskou aplikaci VITAKARTA. Z projektu nadšenců do digitalizace je dnes moderní, funkcemi nabitá aplikace, kterou více než 400 tisíc pojištěnců, a do níž se každý měsíc přihlásí více než 100 tisíc z nich. V současnosti si jejím prostřednictvím z počítače nebo mobilu klienti OZP vyřídí se svou zdravotní pojišťovnou prakticky cokoli.
Některé z funkcionalit VITAKARTY jsou naprosto unikátní, jako například on-line kontrola nežádoucích lékových interakcí. Každému pojištěnci hlídá jeho vlastní seznam užívaných léčiv, do kterého jsou automaticky doplňovány léky předepsané lékaři, a umí ho porovnat v reálném čase, třeba u přepážky v lékárně, s nově pořizovaným lékem či doplňkem stravy, a upozorní třeba i na nevhodnou kombinaci potravin a nápojů.

Jedinečnou novinkou je také zobrazování výsledků vyšetření z laboratorních sítí SYNLAB a SPADIA. Kromě výhod pro pojištěnce, kteří se mohou vyhnout zbytečnému opakování vyšetření u různých lékařů, přináší výhody i pro zdravotnická zařízení. Aktuální laboratorní výsledky jim pacient, pojištěnec OZP, může ukázat, nebo přeposlat v PDF na e-mail.

Pojištěnci Oborové zdravotní pojišťovny také každoročně rádi hodnotí lékaře, kteří jim poskytli péči. Na základě této ankety pak OZP oceněným zdravotnickým zařízením vyplácí ze svých provozních úspor mimořádnou finanční odměnu.

OZP také poskytuje svým klientům nejvyšší příspěvky z Fondu prevence. Vybírat si mohou z více než 40 programů.