V podzimních dnech nás často díky nedostatku slunečních paprsků přepadá splín a únava. Odborníci neradi slyší termín deprese, raději používají termín sezónní afektivní porucha. Zároveň ale upozorňují, že je dobré ctít přírodu jako naši předci a doporučují toto období přijmout. I smutek patří k životu, můžeme podzim využít k pozastavení, k určitému zklidnění. Splín totiž funguje jako pojistka, aby nedošlo k “přehřátí” organismu. Jak tedy zdravě překlenout tyto dny?

Není od věci hodně svítit, především v ranních hodinách. I když se zdá, že počasí nám nepřeje, procházka nebo lehké sportování venku vždy prospěje. Seveřané říkají, že neexistuje špatné počasí, jen jsme špatně oblečeni. Náladu nám určitě zlepší i používání aromalamp, vůně dokážou pomoci vytvořit tu správnou atmosféru.

Nic nezkazíme ani popíjením bylinných čajů proti depresi, které trochu osladíme medem. Ten je totiž označován za zdroj dobré nálady. Silná imunita se rodí ve zdravém střevě, proto je dobré konzumovat kyselé zelí, jogurty a zakysané výrobky, houby, vejce, oříšky a semena. A také banány, které jsou bohaté na potřebný vitamín B6, jenž zajišťuje dobrou psychickou pohodu. Rovněž si můžeme dopřát malý kousek kvalitní hořké čokolády.

V chladnějším období naše tělo potřebuje víc energie na zahřátí, proto bychom měli spát minimálně 7-8 hodin denně. Pro snazší usínání se můžeme ponořit do teplé vody, která má mít 40-45 stupňů, nejlépe s levandulovým esenciálním olejem. Horká vana totiž dokáže srovnat cirkadiální rytmus, (což je jeden z biorytmů, kolísání aktivity a bdělosti.) A hlavně v místnosti, kde spíme vypnout veškerá “modrá” světla od elektroniky. Pokud je to možné, ideální je si dopřát i odpoledního “šlofíka”, stačí půl hodiny.

Podzim nabízí neuvěřitelnou škálu nádherných barev. I my bychom se měli nechat inspirovat, odložit ze šatníku zeštíhlující tmavé tóny a vyrazit do života oděni pestře a vesele!